AutoWrzuta.pl
Co polecacie na odnowę silnika? - Wersja do druku

+- AutoWrzuta.pl (http://www.autowrzuta.pl)
+-- Dział: Główne forum (http://www.autowrzuta.pl/forumdisplay.php?fid=74)
+--- Dział: Prośby (http://www.autowrzuta.pl/forumdisplay.php?fid=89)
+--- Wątek: Co polecacie na odnowę silnika? (/showthread.php?tid=6625)

Strony: 1 2 3

Co polecacie na odnowę silnika? - Marcinox - 28-09-2015

Witam, posiadam swój samochód od czterech lat, jeździ całkiem dobrze ale silnik(benzyna) trochę się zużywa. Czuję, że moc zmalała od czasu zakupu, do tego silnik bardziej hałasuje i pali więcej. Czy ktoś byłby mi w stanie polecić jakiś solidny, kompletny rewitalizant?

Re: Co polecacie na odnowę silnika? - hsurim - 28-09-2015

Cztery lata i ... silnik miałby się kończyć ??
Jaki przebieg ?
Filtry, świece, wymieniane o czasie ?

Re: Co polecacie na odnowę silnika? - Szofer - 28-09-2015

hsurim napisał(a):Cztery lata i ... silnik miałby się kończyć ??

Od czterech lat ma auto, ale nie napisał, z jakim przebiegiem je nabył ...

Re: Co polecacie na odnowę silnika? - Eragon - 28-09-2015

Szofer napisał(a):nie napisał, z jakim przebiegiem je nabył
... i czy zmienial olej przez cztery lata.. Od tego bym zaczął - dobry olej Elf, Mobil1 lub Castrol magnatec..
Marcinox napisał(a):pali więcej
.. bo się ma ciężka nogę.. Auto się kupuje nie po to żeby oszczędzać..
Marcinox napisał(a):moc zmalała
Sprawdzone na hamowni czy tylko subiektywne odczucie ?? Jak się przesiadłeś z czegoś słabego na 120 KM to się wydawało, że koni dużo.. Teraz przywykłes a nie osłabł motor..

Eragon napisał(a):... i czy zmienial olej przez cztery lata.. Od tego bym zaczął - dobry olej Elf, Mobil1 lub Castrol magnatec..

Do tej wyliczanki dodałbym jeszcze Motula, a i syntetykiem Lotosa bym nie pogardził :-)

Choć aktualnie jeżdżę na Elfie, bo takim był zalany mój silnik.

Re: Co polecacie na odnowę silnika? - NCMSN - 28-09-2015

a ja czekam, aż jednopostowiec wkrótce napisze (bądź kolega jego) o jakimś "ceramizerze" czy innym wynalazku który to zakupił na stronie XYZ i po użyciu wszystko zaczęło działać jak książka pisze.
ba! nawet przebieg wrócił do tego sprzed lat 4 Tongue

@Szofer: Castrola to pod Oławą rozlewali -> KLIK

@NCMSN Koledzy włączyli się do dyskusji, to i ja też :-) Wpis rzecz jasna śmierdzi na odległość :lol:

Re: Co polecacie na odnowę silnika? - Eragon - 29-09-2015

Spoko, nawet chleb jest "szemrany" bo karmelem barwiony udaje "razowy".. a co dopiero olej czy inne elementy co schodzą.. Jasne, że nikt nie bedzie podrabiał rzeczy które nie idą..

Re: Co polecacie na odnowę silnika? - ernestowski - 29-09-2015

Ja polecam poszukać kompetentnego mechanika samochodowego Smile

Re: Co polecacie na odnowę silnika? - wojtekS - 29-09-2015

Marcinox napisał(a):Witam, posiadam swój samochód od czterech lat, jeździ całkiem dobrze ale silnik(benzyna) trochę się zużywa. Czuję, że moc zmalała od czasu zakupu, do tego silnik bardziej hałasuje i pali więcej. Czy ktoś byłby mi w stanie polecić jakiś solidny, kompletny rewitalizant?

Może komplet nadwymiarowych tłoków i szlif Tongue

Re: Co polecacie na odnowę silnika? - hsurim - 29-09-2015

E tam ... kiedyś w celu 'zwiększenia mocy' malucha, sprzedawali błyszczące nakładki na końcówkę rury wychodzącej z tłumika, oraz 'zalecali' dziurawienie filtra powietrza.
Myślę, że te metody są warte uwagi, bo niewielkim kosztem, możemy zrobić z autka prawdziwego potwora. :hehe: