Witaj! Logowanie Rejestracja

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Akumulator
@pizdys Ok, dzięki za te informacje.
Czyli przy rozruchu (na benzynie to jest?) masz 140A
Na dieslu pewnie byłoby wiecej.
A masz w tych autach jakieś systemy alarmowe któe pobierają prąd podczas spoczynku?
Masz w tym multimetrze funkcję, któa cały czas mierzy natężenie i rejestruje największe i najmniejsze wartosci?
U mnie w brymen jest to pod max min avg.
Możesz sprawdzić jak zamkniesz klapę z miernikiem w środku ile Ci pobiera auto np. 30 minut po zgaszeniu i zamknięciu drzwi jak już się uzbroi alarm.
Bo wtedy będzie widać czy to samorozładowanie czy coś ciągnie.
Alarmy mają zwykle swoje akumulatorki ale na nie przechodzą jak się wyczerpie główny, więc powinno ciągnąć z niego na początku.
Viofo A129 PRO DUO 4K + 1080p [Novatek NT96685 + IMX317 + IMX291]

Odpowiedz
Tym miernikiem nie sprawdze min/max, i wskazania nie sa dokladne dla wartosci ponizej 1A, a na postoju spodzewac sie mozna 50mA - 100mA
Mam standardowy alarm, drzwi z dostepem zblizeniowym (comfort access),
Pomiar na postoju jest utrudniony, bo nie chce rozlaczac aku, bo wymaga on pozniej adaptacji ktorej ja nie zrobie (nke mam kabla i softu).
Ale nie sadze aby bylo wiecej niz 100mA,?
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym.
Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.
[Obrazek: untitlvdv.png]

Odpowiedz
Powinno być znacznie mniej niż 0,1A.

Odpowiedz
Tak tez mysle, google mowi ze okolo 50mA (0.05A) to norma.
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym.
Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.
[Obrazek: untitlvdv.png]

Odpowiedz
@pizdys dzięki.
@triodak odpisz jak możesz.

Odpowiedz
(21-12-2020, 13:34:10)pizdys napisał(a): a tyle pokazuje Amperomierz przy zacisku + akumulatora LifePO4 zaraz po odpaleniu samochodu (nie wazne ile stoi, bo zawsze jest tak samo):
(jak widac spore tam natezenia przechodza)
Czyli ryzyko spalenia alternatora jest całkiem realne...

Odpowiedz
(28-12-2020, 00:10:27)Frydeyrk napisał(a):
(21-12-2020, 13:34:10)pizdys napisał(a): a tyle pokazuje Amperomierz przy zacisku + akumulatora LifePO4 zaraz po odpaleniu samochodu (nie wazne ile stoi, bo zawsze jest tak samo):
(jak widac spore tam natezenia przechodza)
Czyli ryzyko spalenia alternatora jest całkiem realne...
Dlaczego tak myśłisz?

Odpowiedz
Hmm... Skoro bierze ponad 130A, to prawdopodobnie alternator obciążony jest do granic swoich możliwości. Obawiam się, że może nie wytrzymać takiego obciążenia przez dłuższy czas, to z resztą pokazane jest na wstawionym przez Ciebie jakiś czas temu filmiku. W szczególności przy niskich obrotach... A przecież niekoniecznie chcemy zaraz po odpaleniu kręcić silnik wysoko. Do tego dołóżmy lato, upał pod maską (nie zawsze przecież uruchamiasz zimny sinik)...

Poza tym obawiam się też drugiego wspomnianego w filmiku zagrożenia - skoku napięcia po odcięciu ładowania przez BMS. Nie chciałbym sobie popalić wszystkich sterowników w samochodzie. Trzeci problem - miejsce akumulatora w jednym z moich aut - duża turbobenzyna, zaraz koło turbosprężarki...

Generalnie tak się zastanawiam i nie mogę się zdecydować. Z jednej strony ma to sporo fajnych zalet, z drugiej - wspomniane zagrożenia plus fakt, że nie chciałbym modyfikować mocowania akumulatora w aucie.

Odpowiedz
Harekun
Generalnie masz rację co do pojemności. Naładowany akumulator ołowiowy 20Ah też odpali silnik 2L w temperaturze ok. 0stC przy dobrym oleju 0W-x lub ewentualnie 5W-x.
W rozruchu chodzi o to aby silnik spalinowy osiągnął co najmniej jakieś 150RPM.
Odpowiada za to rozrusznik który ma dostać przez 2-4 sek odpowiednia moc (czyli iloczyn napięcia i prądu na jego zaciskach).

Akumulatory ołowiowe rozruchowe rozładowują się ok.1% dziennie.
Spada im wydajność prądowa i napięcie wraz z rozładowaniem bardziej niż LiFePO4
Rośnie im rezystancja wewnętrzna o więcej % przy takim samym % rozładowania jak LiFePO4
Mają na start większą rezystancję wewnętrzną ok. 50mOm dopasowaną do 50mOm rezystancji rozrusznika (po 20 latach nie pamiętam dlaczego ale sprawność elektryczna 50% była/jest optymalna ze względu na masę/koszty układu w aucie czy jakoś tak)

Akumulator który chcesz kupić nie odpowiada mi z dwóch powodów:
Na stronie producenta nie mogę znaleźć żadnych danych o produkcie Sad
Sprzedawca pisze:
Moc rozruchowa: 625A
Pojemność: 30Ah-40Ah
Uwaga 1: Prosimy nie dobierać akumulatora po prądzie rozruchowym tylko według numeru zamiennika
Uwaga 2: Jeśli szukasz akumulatora do pojazdu powyżej 1000cm skontaktuj się w celu doboru odpowiedniego

To jaka jest pojemność?
Moc rozruchowa ? Chyba jak już prąd. W/g jakiej normy mierzony - nie podano. A może miało być moc 625 Wat ?
Akumulator ma zapewne BMS ale brak danych (bez BMS a dokładniej balansera szybko można go uszkodzić).
Dlaczego sprzedawca ogranicza ten akumulator do silników do 1L? Co on wie czego my nie wiemy?

Nie znam odpowiedzi na te pytania i dlatego nie mogę (jako elektryk) na podstawie parametrów sprzętu polecić Ci go. Tyle.
Jeśli aku ma 40Ah i prąd rozruchowy ponad 600A z BMSem odpowiednio ustawionym to akumulator się nada.
Ale jeszcze nie wiem czy się sprawdzi u Ciebie bo jest jeszcze kwestia prądu rozruchowego w aucie.

Poniżej wykres prądu rozruchowego z Astry Diesel w roku 1999. Może to być 1,7L może 2,2L.
Przy akumulatorze LiFePO4 prąd będzie większy (bo wyższe napięcie startowe oraz niższa rezystancja wewnętrzna źródła czyli mniejszy spadek napięcia na samym aku)

[Obrazek: 97_1289373154.gif]

To co Pizdys zmierzył to prąd po rozruchu (139,2A) a nie prad rozruchowy. Zauważ że po 2 miesiącach miał 12,8V czyli aku rozładowany do około 20%. I jest to dość wysoki prąd ładowaniu tuż po rozruchu.
Zakładając że po odpaleniu podczas pomiaru prądu, Pizdys miał w aucie 14,8V to:
139A - 20A potrzeby własne auta = 119A do aku
14,8V -12,8V =2,0V
2,0V / 119A = 0,0168 Om = 16,8mOm - rezystancja wewnętrzna aku LiFePO4

BMSy nie powinny być stosowane równolegle. Jak zapewnisz że prąd będzie równo podzielny między nie?
Aliexpress - Akumulator Pizdysa
W opisie akumulatora 90Ah jest informacja:
Maksymalny ciągły prąd ładowania - 100A (pytanie jak długo Pizdys miał 139A - ale raczej mu nie przegrzało aku i BMS nie rozłączył obwodu - jeśli mu rozłączy kiedyś to czeka go programowanie auta więc oby nie Smile )
Ampery pękania Prąd rozruchowy na zimno = CCA - 1200A
oraz informację że:
BMS odcina przy 1200A.
Opóźnienie ochrony przed zwarciem -- 500uS

Czyli wiemy co ten akumulator oferuje. A ten z Allegro? Co jeśli będziesz miął prąd rozruchowy 800A w pierwszym ułamku sekundy i równie szybki BMS będzie rozłączał aku?
Musiał byś u sprzedawcy na miejscu na zimnym silniku podpiąć ten LiFePO4 i zobaczyć czy działa. Najlepiej przy -20stC aby silnik stawiał odpowiedni opór.

Pytanie czy w www.bto.pl by coś zaoferowali do auta i za ile.

battlebornbatteries.com charakterystyki LiFePO4 vs ołowiany  - różnice do uwzględnienia

To odpowiedź na Twoje pytanie: Nie rozumiem także co ma pojemność silnika do typu akumulatora?
Po prostu problem jest złożony. Akumulator ołowiowy musi umożliwić rozruch silnika w niskiej temperaturze przy stracie pojemności. LiFePO4 tak samo ale jego BMS musi być dopasowany do warunków pracy ogniw i obciążenia.

Może sprzedawca z Allegro już wie ze w większych silnikach (z mocniejszymi rozrusznikami) w tym akumulatorze BMS mu rozłącza?

Czy alternator można zjarać? Oczywiście. W filmiku Pizdysia podłączali baterię 300Ah rozładowaną do 50% do alternatora o prądzie znamionowym 70A (alternator Expom Polonia ER-438740 jeśli dobrze odczytałem bo w filmiku nie podają modelu).
Mnie nie dziwi że przy 1500RPM zjarali altka ładując baterię 300Ah. Napięcie podczas poboru tego prądu zakładam że było 12,19V czyli altek był grubo przeciążony. Przy 3000RPM działał bo już miał lepsze chłodzenie. Pytanie ile minut trwały testy.
Z drugiej strony zgodnie z wykresem napięcia do naładowania z poprzedniego postu który jeszcze sobie potwierdziłem z kolejnego źródła: napięcie vs stan naładowania LiFePO4 wg http://www.solacity.com
wychodzi że przy 50% naładowania akumulator powinien mieć 13,2V więc już nie wiem czego dotyczy to 12,19V z filmu.
Do tego alternator Balmar z ich systemem zabezpieczeń nie był testowany przy 1500RPM a przy 2114RPM i też się grzał do 125stC przy 3600RPM więc ich układ kontroli ładowania działa "słabo".

Generalnie zawsze można altka zamienić na mocniejszy. Znajdziesz filmiki jak wstawiają do auta i 6 sztuk po 350A czy też więcej (car audio). Twoje auto, podobny rocznik ale największy silnik Diesel i altek miał 30-60A więcej. Mocowanie w 90% to samo.

Chyba odpowiedziałem na wszystko Big Grin
40Ah pojemności ołowianego wystarczy do odpalania auta ale LiFePO4 to też BMS i większy prąd rozrusznika. Tu musi być wszystko zgrane i to robota producenta aku.

Jak dasz 4 ogniwa LiFePO4 z balanserem ale bez BMS też będzie działać tylko rezygnujesz z pewnych zabezpieczeń.
(to coś z Conrada co linkowałeś)

Swoją drogą sam kiedyś rozważałem dołożenie superkondensatora do akumulatora ołowianego.
coś takiego: supercap / supekondensator do auta
Efekt był by taki jaki Pizdys zaobserwował z LiFePO4. Rozruch od strzała i rozrusznik kręci jak głupi.
Tylko przy cenach LiFePO4 i supecap + ołowiany nie ma to już takiego zastosowania jak jakieś 10 lat temu.

Odpowiedz
@triodak jak go ładuję 30A to ładowanie trwa 30 minut.
Więc teoretycznie ma ok. 15Ah.
A pali tak:
@pizdys
@fryderyk
(wiem że kabel miernik na kabel źle zapiąłem bo tylko na ten jeden przewód ale za zimno było i nie chciało mi już sprawdzać, innym razem pomierzę więcej)
https://youtu.be/y2uqngs2_dk
Niestety, przy włączony długich, rozruch powoduje ich chwilowe przygaśnięcie, nie ma tak jak pisał @pizdys że nic mu nie przygasa.

Odpowiedz
Oczywiście po całej nocy w takim zimnie jak jest teraz odpala równie łatwo tak samo.
Nie sądzę więc, żeby włożenie tego 15Ah lifepo4 akumulatora w jakikolwiek sposób szkodziło alternatorowi lub samochodowi,
VOLVO S40 II (MS, 544) 1.8 benzyna (125 KM, od rok 2004)
ale zobaczę za jakiś czas.

(02-01-2021, 16:05:47)triodak napisał(a): BMSy nie powinny być stosowane równolegle. Jak zapewnisz że prąd będzie równo podzielny między nie?
Normalnie łączysz równolegle, sam tak robię i działa
https://youtu.be/wuiHGTAtr-k?t=446

Odpowiedz

Skocz do:

Browsing: 1 gości