Witaj! Logowanie Rejestracja

Polskie drogi
Kolejny "MISZCZ"
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=Lb9JsDVUJmI[/youtube]

Odpowiedz
GoWarsaw napisał(a):To zależy..., jeśli wyprzedzany (filmujący) upewnił się czy może wykonać manewr zmiany kierunku jazdy (pomijam już, że co to w ogóle jest za skręcanie w lewo poprzedzone zbliżeniem się do prawej krawędzi?), czy nie. Jeśli się nie upewnił, to wina filmującego.

Warto jednak dodać, że co sąd to inne rozstrzygnięcie.

a czy zauważyłeś że wyprzedzanie odbyło się na skżyżowaniu? aktualnie za naruszenie zakazu wyprzedzania na skrzyżowaniach: 300 zł (art.24 ust.7 pkt 3)
;Nie wzyscy muzułmanie to terrorysci
ale wszyscy terrorysci są muzułmanami;
Prof. Bogusław Wolniewicz

Odpowiedz
GoWarsaw napisał(a):(pomijam już, że co to w ogóle jest za skręcanie w lewo poprzedzone zbliżeniem się do prawej krawędzi?),

Jest to manewr nazywany zawracaniem - co połączone z włączonym kierunkowskazem powinno podziałać na kierującego golfem, że będzie coś "dziwnego" innego niż tylko skręcanie, a nie brać się za wyprzedzanie. Jazda po drodze to nie tylko prosto w lewo w prawo. Również trzeba umieć odczytywać pewne znaki czy zachowania które dają nam inni kierujący.

Przynajmniej mnie tego nauczyli na kursie:, "Jak chcesz zawrócić - a nie wyrobisz się od osi jezdni - włącz sporo wcześniej wcześniej lewy kierunkowskaz, zbliż się do prawej krawędzi - również odpowiednio wcześniej i nie nagle agresywnie - by kierujący z tyłu widział i odczytał poprawnie Twój manewr, że nie jest to jazda z "pomylonym kierunkiem". Do tego dochodzi obserwacja w lusterkach i jeśli ten z tyłu nie zareaguje Ty masz szansę zareagować." Mnie na kursie uczono "prawa o ruchu drogowym", ale również i bezpieczeństwa, ale też na zasadzie jeździj zgodnie z przepisami nie myśl za innych, bo jeżdżąc zgodnie z przepisami np. nie blokujesz skrzyżowań, nie przelatujesz na czerwonym świetle etc.

Odpowiedz
Totmorhen napisał(a):a czy zauważyłeś że wyprzedzanie odbyło się na skżyżowaniu? aktualnie za naruszenie zakazu wyprzedzania na skrzyżowaniach: 300 zł (art.24 ust.7 pkt 3)

Jak dla mnie nie wynika z filmu, że to skrzyżowanie (takie według przepisów) - nie widać tego na filmie, znak droga z pierwszeństwem nie znaczy, że jest to skrzyżowanie. Oczywiście winny jest kierowca golfa, ale z filmu wynika, że wyprzedzał bezpośrednio przed przejściem i z tego co widzimy na filmie to ratuje skręcającego przed uznaniem go winnym. Być może jest to skrzyżowanie ale my tego nie widzimy.

Odpowiedz
I ważne, że zawracać wolno tylko jak się nie utrudni jazdy innym Wink

Odpowiedz
czyli tylko na pustej drodze? nawet nie bo motocykle są wszędzie

Odpowiedz
Jeśli masz zamiar robić jakieś bardziej skomplikowane manewry blokując jezdnię to tylko na pustej drodze. Zawsze można też na chwile zjechać np. na pobocze i wszystkich przepuścić.

Odpowiedz
Nie no jasne zawsze mogę zostać w domu, sprzedać samochód bo jednemu debilowi się spieszy i wyprzedza auto z włączonym kierunkowslazem lewym a potem ma pretensje do wszystkich. Swoją drogą takie tłumaczenie by tak skręcać w lewo nie na skrzyżowaniu tylko na lini przerywanej słyszałem dwukrotnie od policjanta, by zjechać na prawo puścić wszystkich i dopiero skręcać - wyobrażasz sobie taką sytuację w sezonie na dk 7 między Elblągiem a Gdańskiem? Bo ja wcale sobie nie wyobrażam.

Odpowiedz
Nie, dlatego nie wyobrażam sobie takiego zawracania na 7ce w sezonie.

Odpowiedz
pytam o skręcanie w lewo, na lini przerywanej - czyli nie na skrzyżowaniu. Co do zawracania "lubię" jeśli mam taką potrzebę zawracać w różnych "dziwnych" miejscach gdzie jest to dozwolone.

Odpowiedz
Skręcać w lewo można przecież normalnie, od osi. Tylko trzeba bardzo uważać, czy nikt nas nie wyprzedza.

Odpowiedz
GoWarsaw napisał(a):To zależy..., jeśli wyprzedzany (filmujący) upewnił się czy może wykonać manewr zmiany kierunku jazdy (pomijam już, że co to w ogóle jest za skręcanie w lewo poprzedzone zbliżeniem się do prawej krawędzi?), czy nie. Jeśli się nie upewnił, to wina filmującego.

Warto jednak dodać, że co sąd to inne rozstrzygnięcie.

Jak zawracasz na ciasnym skrzyżowaniu to chyba sobie też odbijesz w prawo. Samochody ciężarowe, które "zachodzą" też odbijają nieco w prawo jak wykonują skręt w lewo. Poza tym wyprzedzanie na skrzyżowaniu jest zabronione. Dozwolone jest omijanie samochodu skręcającego w lewo tylko po prawej stronie pod warunkiem, że istnieje taka możliwość.

Odpowiedz
1. Zawracanie
pomijam, że niektórzy zawracaniem nazywają dwa skręty w lewo, to jest kilka przesłanek ku temu, że to nie jest żadne zawracanie, tylko zwykły skręt w lewo. Od tego zacznijmy, że kierujący rusza z chodnika, z którego znacznie łatwiej mu zrobić zawracanie. Po co niby jedzie 30m na skrzyżowanie, aby zawrócić? Czym on jedzie? Tirem? To samo z samym "zawracaniem. Przecina pas przeciwległy, gdzie przy zawracaniu powinien już stać prawie prostopadle do prowadzącej drogi, a on jest o kącie 45*. Dlatego to raczej nie jest żadne zawracanie, tylko zwykły skręt w lewo. Ale..., co ważne. To nie ma tutaj większego znaczenia
2. Kierunkowskaz.
w zasadzie go nie słychać, niektórzy podają w tej sytuacji argument, że włączył kierunek, więc ten z tyłu powinien wiedzieć, co się święci. Wszyscy ochoczo wpisują, że został włączony kierunkowskaz (pomimo, że nie jest jakoś szczególnie słyszalny), ale nikt z tego materiału nie udowodni, że nie został np. mylnie włączony prawy kierunkowskaz. Dlatego używanie argumentu kierunkowskazów jest co najmniej dziwne. Równie dobrze można wyjść z teorią, że filmujący chciał naciąć wyprzedzającego na ubezpieczeniu, włączył prawy kierunkowskaz, zrobił ruch w prawo..., w takiej sytuacji bardzo wielu kierowców zaczyna wyprzedzać, pomimo że łamią prawo. Wtedy nagle myk, w lewo... i złapaliśmy frajera. To oczywiście głupkowata teoria, ale skoro ktoś na podstawie tego filmu wnioskuje, że został włączony lewy kierunkowskaz, to gratuluję jasnowidzenia. Ja nie jestem w tej konkretnej sytuacji taki pewny, czy kierunkowskaz w ogóle został włączony.
3. Łamanie przepisów.
Wszyscy widzimy, że czerwone auto łamie przepisy. Nie podlega to żadnej dyskusji..., niektórzy jednak nie dostrzegają w tej konkretnej sytuacji tego, że skręcający/zawracający (nie ma to w tym przypadku znaczenia) także łamie przepisy. Nie zachowuje ostrożności przy wykonywaniu manewru przy którym powinien. Dlatego właśnie takie sprawy lądują w sądach..., i dlatego wcześniej pisałem o różnym orzecznictwie w takich sprawach. Są różne wyroki w bardzo podobnych sytuacjach (obijały się sprawy o sąd najwyższy) i dlatego trzeba robić swoje. A polega to na tym, że zawsze dobrze jest zerknąć, czy nikt nas nie wyprzedza. W ten sposób możemy nie tylko oszczędzić sobie nieciekawych wizyt w sądzie, gdzie wyrok może być różny, ale przede wszystkim możemy uratować swoje życie. Zerknięcie w lusterko nic nas nie kosztuje.

I aby było jasne, dla mnie wyprzedzanie na takim skrzyżowaniu jest naganne. Fakt dla którego piszę o winie wyprzedzanego jest tylko jeden. Ponieważ sądy często orzekają właśnie o winie wyprzedzanego (albo o współwinie). Warto to wiedzieć nie po to, aby wyprzedzać na skrzyżowaniach, ale po to, aby nie łamać przepisów poprzez nieupewnienie się czy się komuś nie zajedzie drogi.

I na koniec. Dla mnie temat jest zamknięty. Nie zamierzam nikogo przekonywać do swoich racji, ot..., ja dalej będę zawsze w sytuacjach przecinania innych pasów patrzył czy nie zajeżdżam komuś drogi. A wy róbcie jak chcecie. 8-)

Odpowiedz
Znalezione w sieci [youtube]https://www.youtube.com/watch?v=x_SYrszbm7I[/youtube] i takie piękne auto pojechało na złom

Odpowiedz
niedawno na otomoto wisiało na sprzedaż
<!-- m --><a class="postlink" href="https://lh3.googleusercontent.com/-U40Pe5O7Hmo/VWXZnL_uJLI/AAAAAAAAfXU/VoZlvMuigRo/s5000/RS6%252520C7%2525202015.png">https://lh3.googleusercontent.com/-U40P ... 202015.png</a><!-- m -->
2015r, 1500km, 569.ooo pln brutto

Odpowiedz
tsgk napisał(a):takie piękne auto pojechało na złom

Gdzie tam złom. Jeszcze będzie z niego bezwypadkowa igła! Big GrinD

Odpowiedz
[Obrazek: http://www.adrenalinemotorsport.pl/doc/P...ytu__u.jpg]

PO trafieniu w słupek i uszkodzeniu silnika, skrzyni nikt tego nie będzie naprawiał.

Odpowiedz
tsgk napisał(a):PO trafieniu w słupek i uszkodzeniu silnika, skrzyni nikt tego nie będzie naprawiał.

Nie znane są wyroki boskie Smile - nie długo na allegro zapewne Smile te nr. jeszcze komuś posłużą Smile

Odpowiedz
Confusedhock2: Idiota Confusedhock2:
Czemu w Polsce jest tak, że niektórzy ludzie (?), którzy kupili furę za 150 000+ PLN poczuwają się do tego, że są nietykalni i ich przepisy nie obowiązują?

Odpowiedz
Nie ogarniam tego, co on tam chciał zrobić? Skręca w prawo, po czym prostuje i wali prosto pod tramwaj Confusedhock2: Big GrinD
Stan pkt 28

Odpowiedz

Skocz do: