• Witamy w serwisie AutoWrzuta.pl
  • Zapraszamy na strony naszych Partnerów!
  • Chcesz, żeby Twój film był w tv? Czytaj ogłoszenia!
Witaj! Logowanie Rejestracja


Ankieta: z ktora kamera maja byc porownanie A119 oraz A119S?
Ankieta jest zamknięta.
Vicovation OPIA2 (OV4689)
38.46%
10 38.46%
IROAD A9 (IMX291)
0%
0 0%
WARRIOR G1S XM (Starvis IMX291)
3.85%
1 3.85%
DOD LS470W (IMX322)
15.38%
4 15.38%
XiaoYI Car DVR (AR0230)
42.31%
11 42.31%
inna (odpowiedz w temacie to dopisze do ankiety)
0%
0 0%
Razem 26 głosów 100%
*) odpowiedź wybrana przez Ciebie [Wyniki ankiety]

Ocena wątku:
  • 6 głosów - średnia: 4.67
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Viofo A119S [NTK96660 + Starvis IMX291]
Cześć wszystkim

Uff przebrnąłem przez ten cały wątek i znalazłem podobne problemy, ale nie dokładnie takie same.
Jestem posiadaczem 3 kamer A119S +GPS V2, kupionych w naszym zaprzyjaźnionym sklepie (od lewej Listopad 2017, Grudzień 2017, Maj 2018 i każda ma inny obiektyw, ale to tylko taka drobna dygresja, choć ta najstarsza wydaje się najlepsza pod względem problemów).
Przyznam, że średnio u mnie z wolnym czasem, a zanim zgłoszę problem, to chcę mieć pewność, że to ja czegoś źle nie robię.
[Obrazek: F8uneqc.jpg]
tldr;
1. Problem kontaktu GPS z korpusem kamery. Płytka ze stykami zapada się do wnętrza kamery (dotyczy kamer z Grudnia i Maja). W efekcie nie ma pewności czy kamera nagrywa czy nie, a w słońcu czerwonej diody nie widać.
2. Tryb parkingowy, wyłącza się i mimo, że samochód stoi, a kamera rejestruję tak jakby był w ruchu. Dodatkowo nieregularność nagrań, 30s, 90s, 180s. (dotyczy kamer z Grudnia i Maja). To sprawia, że szybko nadpisuje się poprzednie nagrania widokiem ściany albo drzew podczas postoju.
3. Kamera rejestruje naszą podróż w trybie parkingowym, wywołane w pewnych okolicznościach. (Dotyczy wszystkich kamer A119S jakie mam).

Ktoś się spotkał z którymś z powyższych?

Ad1
Problem pojawił się w maju wraz z upałami i tylko lekko dotknął najstarszą. Płytka się zapadła do środka co powoduję, że kamery się wyłączają lub włączają w losowym czasie podczas jazdy, co uważam za niedopuszczalne. Ponieważ, brak informacji jakoby otwarcie unieważniało gwarancję, to otwarłem jedną i widać ewidentnie, że winę za to ponosi przezroczyste mocowanie, które pod wpływem temperatury, odkształciło się co widać na zdjęciu. Po wypchaniu przestrzeni jaka powstała, problem uważam za naprawiony, ale jak dla mnie to błąd konstrukcyjny i użycie niewłaściwego plastiku. Zauważcie, że nowa kamera ma styki idealnie w linii z obudową. Kamerka zakupiona w maju po 2 dniach miała zapadnięte styki tak, że byle ruch/dotknięcie jej powoduje brak kontaktu z GPS i zasilaniem.
[Obrazek: weFyaDk.jpg?3]
Ad2.
Kamerka działa sobie normalnie tj. gdy auto jest w ruchu rejestruje normalnie, a gdy stoi tryb parkingowy działa. Nagle jej odbija i rejestruje tak jakby była w ruchu, mimo że samochód zaparkowany. Robi tak już do momentu, aż się jej nie wyłączy. Jedyne co łączy poprawną pracę, z niepoprawną to temperatura.
Problemu nie było do Marca, gdy były chłodne dni, natomiast gdy zaczęły się ciepłe i upały, problem widać jak na dłoni. Auto w garażu wystudzone to problemu nie ma, ale jak wyjadę i postoi na słońcu, a potem  wrócę i schowam wygrzane to potrafi jeszcze tak kilka godzin nagrywać jak by była w ruchu. Ewidentnie coś jest nie tak z g-sensorem, gdyż zgodnie z informacjami od suportu Viofo, to on odpowiada za wybudzenie kamery z trybu parkingowego. Zmiany ustawień intensywności g-sensora nic nie dają, tak samo jak zamiana kamer z innymi uchwytami GPS.
Co ciekawe problem nie dotyczy najstarszej kamery z obiektywem 1.6 (jak mniemam). Przy tym problemie pojawia się też, problem rejestracji tj. Raz kamera nagrywa 30s, raz 90s, raz 180s tak losowo... a powinno być 90s na plik w trybie parkingowym. Nigdy nie udało mi się wywołać tego błędu w domu przy temp 18-23C, a w samochodzie z zasilania z gniazdka zapalniczki albo powerbanku bez problemu, w słoneczne dni.

Ad3.
Kamera nagrywa poprawnie po czym nagle jej odbija i bez żadnego ostrzeżenia rejestruje wszystko w trybie parkingowym (w moim przypadku 15fps).
Problem może wystąpić w samochodach, gdzie podczas pracy rozrusznika na moment prąd jest odcinany z innych odbiorników. Np. Wyjeżdżam z pod domu, kamera się włącza i jest cacy. Zamknięty przejazd, zjazd na parking, wyłączam silnik, po czym go włączam. Chwilowa przerwa w dostawie prądu i kamera głupieje, tj. odczyt z g-sensora musiał zostać jakoś wyłączony. Czasem trzeba kilka razy by się tak stało, czasem raz. Można to zasymulować, podłączając i odłączając zasilanie. Myślałem, że to problem niestabilnego zasilania ale jednak nie. Na wszystkich 3 moich kamerach, problem w 100% do powtórzenia. Zgłosiłem do supportu Viofo i cisza z ich strony.
Jak go odtworzyć:
1. Ustawić kamerę wedle mojej konfiguracji (przy czym kluczową jest tryb parkingowy, nie testowałem wszystkich możliwych)
2. Podłącz zasilanie USB np. powerbank albo ładowarka itp.
3. Poczekaj, aż kamera przejdzie w tryb parkingowy (dioda zasilania zielona)
4. Odłącz zasilanie na sekundę lub mniej. (tu czasem ekran kamery się włącza, czasem nie)
5. Powtórz proces punktów 3-4 kilkukrotnie, w moim przypadku raz było to 2x innym 5x, nie ma reguły.
6. Potrząśnij kamerą celem wymuszenia aktywacji G-sensora i zapisu nagrania w trybie RO. Gdy tak się nie dzieje, znaczy, że kamera rejestruje już tylko w trybie parkingowym. Diody się też dziwnie zachowują. Po podłączeniu prądu, na chwilę zapala się REC czerwona, po czym po chwili przełącza się na Power zielony.



Używam kart i na wszystkich to samo:
Samsung EVO 128GB pomarańczowych i czerwonych U3,
Samsung EVO 128GB U1 pomarańczowych,
Sandisk U3 128GB
Sandisk U1 128GB

Konfiguracja:

Resolution: 1920x1080P 60fps
Loop Recording: 1 Minute
Exposure: 0.0
WDR: on
Parking mode: 15fps
Timel-Lapse Recording: off
Motion Detection: off
GPS: on
Speed Unit: KM/H
G-Sensor: High Sensitivity
LDWS: off
FCWS: off
Date Stamp: on
GPS Info Stamp: All info
Camera Model Stamp: on
Record Audio: on
Screen Saver: 1min
LED: on
Data/Time - set by gps
TimeZone - GMT +1
Language - English
Beep Sound - off
Frequency - 50Hz
Image Rotation - Off
Format - N/A
Format warning - off
Default Setting - N/A
Car Number - Przod / Tyl
Custom TextStamp - Cos
Firmware - A119S_180115_V2.4
 
Odpowiedz
(10-07-2018, 16:22:10)rafalgizmo napisał(a): Cześć wszystkim

Uff przebrnąłem przez ten cały wątek i znalazłem podobne problemy, ale nie dokładnie takie same.
Jestem posiadaczem 3 kamer A119S +GPS V2, kupionych w naszym zaprzyjaźnionym sklepie (od lewej Listopad 2017, Grudzień 2017, Maj 2018 i każda ma inny obiektyw, ale to tylko taka drobna dygresja, choć ta najstarsza wydaje się najlepsza pod względem problemów).
Przyznam, że średnio u mnie z wolnym czasem, a zanim zgłoszę problem, to chcę mieć pewność, że to ja czegoś źle nie robię.

Moim zdaniem pierwsze co trzeba zrobić to:
1. Ustawienia fabryczne
2. Format karty
3. Wgranie najnowszego softu(bez znaczenia czy jest aktualny czy nie)
4. Ustawienia fabryczne
5. Ponowne ustawienia według wymagań.
Sugeruje również 1920x1080P ale w 30 kl/s

Nie wiedziałem nawet że jest taka opcja :
Data/Time - set by gps
Możliwe że to ona powoduje wariowanie kamer z nagrywaniem. Ponieważ nie ma synchronizacji czasu przy złych stykach z modułem GPS. Jeśli są słabe styki proponuje ustawić date i czas na sztywno.

Wtedy dopiero można stwierdzić czy faktycznie to uszkodzenie sprzętowe. Pomijam oczywiście zapadniętą płytkę, którą nalezy naprawić w serwisie lub samemu. To żaden wyczyn dla dowolnego warsztatu z elektroniką.
Było: Eyes Tongue
Było: A119S GPS + Evo 128 GB + OAS Graphene 6000
Jest: A129Duo GPS + Evo 256 GB + OAS Graphene 6000
 
Odpowiedz
(10-07-2018, 17:12:57)High napisał(a): Moim zdaniem pierwsze co trzeba zrobić to:
1. Ustawienia fabryczne
2. Format karty
3. Wgranie najnowszego softu(bez znaczenia czy jest aktualny czy nie)
4. Ustawienia fabryczne
5. Ponowne ustawienia według wymagań.
Sugeruje również 1920x1080P ale w 30 kl/s

Nie wiedziałem nawet że jest taka opcja :
Data/Time - set by gps
Możliwe że to ona powoduje wariowanie kamer z nagrywaniem. Ponieważ nie ma synchronizacji czasu przy złych stykach z modułem GPS. Jeśli są słabe styki proponuje ustawić date i czas na sztywno.

Wtedy dopiero można stwierdzić czy faktycznie to uszkodzenie sprzętowe. Pomijam oczywiście zapadniętą płytkę, którą nalezy naprawić w serwisie lub samemu. To żaden wyczyn dla dowolnego warsztatu z elektroniką.

Fakt nie napisałem o tym:
Ad 1. Kilka razy na każdym sofcie reset do fabryczny z poziomu menu, jak i reset fizyczny robiony.
Ad 2. Używałem i tego softu dostępnego ze strony Viofo, jak i format z poziomu kamerki do formatowania microSD. Ogólnie to raczej nie problem z zapisem, bo te same karty działają bez problemu w starej kamerze i bez problemów gdy jest chłodno.
Ad 3. Sprawdzałem na sofcie 2.2 jak i 2.4 za każdym razem przywracając ustawienia fabryczne przez menu, jak i reset.
Ad. 4 jak wyżej
Ad. 5 Sprawdzę to jeszcze.

Ogólnie ciekawi mnie czy ktoś jeszcze miał takie objawy? Być może po przeczytaniu sprawdzi, bo rzadko zwraca na to uwagę. Zdziwiło mnie, że kolejna kamera i ta sama przypadłość, stąd ten post. Ja też sprawdzałem tylko po zakupie i tylko przypadek sprawił, że odkryłem opisane problemy. O ile problem styku jest łatwy w naprawie, a nagrywania jazdy w trybie parkingowym wiem jak unikać, to fakt, że tryb parkingowy się nie załącza poprawnie i nadpisuje mi wszystko w mniej niż 24h, jest bardzo niepożądanym zjawiskiem. Dodatkowo drenuje bardziej baterie (35%, może nie wiele ale zawsze). Słońca i upałów nie wyłączę niestety.

Co do wybudzenia kamery przez GPS. Wedle Viofo robi to tylko odczyt danych z g-sensora. Wydaje mi się to prawdą, gdyż w garażu kamerki łapią GPS tak o ile i odczyt skacze nawet o 5-100 metrów. To jednak nie powoduje, zmiany trybu pracy kamery z listopada (zawsze) i tych młodszych gdy jest chłodno. Styki poprawiłem, w tej kamerce z grudnia i nie ma mowy teraz o braku kontaktu pomiędzy kamerą, a modułem GPS, a problem dalej jest.
 
Odpowiedz
Nowy firmware V 2.6 na stronie VIOFO
http://support.viofo.com/support/solutio...a-firmware
VIOFO A119S + GPS+CPL  Przód i Tył Heart 
 
Odpowiedz
Pytanie czy wnosi coś ciekawego. Bo ciągle piszą to samo. Ja wiem że cudu to już nie będzie bo możliwości na więcej nie pozwalają.
 
Odpowiedz
LOW- Bitrate w trybie parkingowym sie oczekuje...
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym.
Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.
[Obrazek: untitled1.png]
 
Odpowiedz
(19-07-2018, 14:54:12)pizdys napisał(a): LOW- Bitrate w trybie parkingowym sie oczekuje...

Nie ma LOW- Bitrate. Dodali Boot Delay 5, 10, 15 sek. Chyba mało przydatne.
VIOFO A119S + GPS+CPL  Przód i Tył Heart 
 
Odpowiedz
Boot delay to dla tych samochodow w ktorych kiedy otwiera sie zamek pilotem, > samochod podaje zasilanie do zapalniczki > kamery (kamera startuje i zaczyna nagrywac i ladowac kondensatory), > kiedy odpala sie silnik a akumulator ledwo trzyma (spada zasilanie nawet do 8V) > kamera nagle sie wylacza i film / plik jest uszkodzony bo kondensatory jeszcze sie nie naladowaly, w tym wypadku Boot delay bedzie czasem na odpalenie auta i tym samym z uwagi, ze jeszcze kamera sie nie wlaczyla szybciej jej kondensatory sie naladuja (bo nie sa obciazane jednoczesnym juz nagrywaniem).

Czyli drobiazg ale moze pomoc, jak wiemy kamera z Novatekiem i uszkodzony plik na karcie = gotowy przepis na problemy, pomijajac juz ze ryzyko uszkodzenia karty jest mniejsze (naglym odcieciem zasilania).
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym.
Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.
[Obrazek: untitled1.png]
 
Odpowiedz
To jednak może być przydatne. Bo rzeczywiście nieraz zimą po nocy kamera kilka razy próbowała się uruchomić zanim zaskoczyła.
VIOFO A119S + GPS+CPL  Przód i Tył Heart 
 
Odpowiedz
O to wlasnie chodzi Wink
Zima w ogole kondensatory ciezko sie laduja wiec problemu juz nie bedzie.
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym.
Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.
[Obrazek: untitled1.png]
 
Odpowiedz
Czy ktoś modyfikował Firmware może?
Wydaje mi się to dobrym sposobem na Low-Bitrate.
Co prawda trzeba by chyba z palca zmieniać rozdzielczość, ale to dla mnie nie problem.

Szczegóły tutaj:
https://www.youtube.com/watch?v=FSZ5NC1eLQs

Ktoś, coś??
@pizdys co sądzisz?
 
Odpowiedz
  


Skocz do:


Browsing: 2 gości