Witaj! Logowanie Rejestracja

Ankieta: Czy jestes zadowolony z tej kamery?
TAK
NIE
Ciagle sie zastanawiam nad zakupem...
[Wyniki ankiety]

Uwaga: To jest publiczna ankieta, więc każdy może zobaczyć na co zagłosowano.
Ocena wątku:
  • 3 głosów - średnia: 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Viofo A129 [Sony Starvis IMX291 + Novatek NT96663]
Zależy ile masz nieba w kadrze. Jeśli dużo to przycienni za mocno. Jeśli w centrum masz drogę to ekspozycja na minus powinna się sprawdzić. Ja z CPL mam na minus bo za mocno chce rozjaśniać. Z tyłu reż -2/3 bo mam większość drogi.

Odpowiedz
(27-07-2019, 22:33:48)Przemonk25 napisał(a): Jeszcze kwestia czy masz założony filtr, bo ja jeżdżę bez, bo u mnie się nie sprawdził.

Możesz wyjaśnić dlaczego się nie sprawdził? 

Ja używam bo wyraźnie zmniejsza odbicia deski. Co do ostrości obrazu z filtrem czy bez to ciężko mi się wypowiedzieć. Raz wydaje mi się, że nie ma różnicy, raz że jest ciut gorzej z ostrością a raz, że obraz jest lepszy, bardziej kontrastowy. 
Na pewno na moje wątpliwości miał fakt, że filtr potrafił mi się sam rozkalibrować. Podczas jazdy na nierównościach szkło filtra od drgań obracało mi sie w jego uchwycie. Raz kiedys jade i cos mi brzęczy, okazało się, że to szkło filtra. Później na nagraniach zauważyłem, że mam odbicia na szybie jakby go nie było. Musiałem je jeszcze raz poprawnie ustawić aby odbicia znikły i w tej pozycji zablokować. Od tego momentu brzęczenie znikło i nie ma odbić bo nie następuje rozkalibrowywanie.

Odpowiedz
Mimo zastosowania filtra u mnie odbicia nie znikają, a stosowania filtra gdy jeździ się też w nocy jest wg mnie bezcelowe.

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

Odpowiedz
@grzesk, zgadza się, odbicia deski można zniwelować, ale tylko pogorszeniem rejestracji drobnych szczegółów otoczenia przed autem.
Prosty test powinien raczej dać odpowiedź (każdemu z osobna), czy ostrość szczegółów z filtrem jest dla niego akceptowalna.
1. regulujemy filtr (na postoju) aby uzyskać najmniejsze odbicia deski
2. przejeżdżamy dwukrotnie z tą samą prędkością ten sam odcinek drogi - gdzie na poboczu/chodniku stoją auta prostopadle, czy pod kątem względem jezdni - z filtrem a potem bez filtra.
3. podłączamy kartę pamięci do komputera i zatrzymując (klatka po klatce) w tych samych momentach, porównując ostrość tych samych szczegółów dla obydwu filmów.

Jeśli ostrość z filtrem jest akceptowalna - cieszymy się brakiem odbić deski
Jeśli nie jest akceptowalna, to wywalamy filtr i cieszymy się lepszą ostrością szczegółów nagrania (moja opcja)

Moim skromnym zdaniem, filtr jest super do stosowań statycznych - można wybrać w zdjęciu, co mamy zamiar uchwycić najlepiej.
Nie zasuwam !    Prędkość zabija !    Włącz myślenie.
Nie skreślaj życia tak prędko !    Żyj i pozwól żyć innym !

Odpowiedz
W słońcu pół kadru od spodu miałem w fakturze deski tak że ciężko odczytać tabliceWink

Odpowiedz
Panowie czy znacie kamerę która zapisuje czytelne tablice rejestracyjne przy ok 200-250 km/h? Przy mijance w okolicach 100km/h każdy, obraz z A129 jest kompletnie bezużyteczny.

Przykładowy filmik, zapis oryginalny z karty. Zobaczcie 30 sekundę. Nagranie jest ale co z tego? 2 baranów ale szczegółów zero.
https://www.dropbox.com/s/agflqzxxyh1bal...F.MP4?dl=0

P.S.
Zrzucając obraz na kompa wyciągałem kartę, bo aplikacja na tel jest do d.... nie ma wydzielonych nagrań oznaczonych jako „!” Szybciej było wyciągnąć kartę. Oczywiście zablokowało to kamerę przy ponownym jej włożeniu, nie chciała się uruchomić kamera mimo wielu restartowan zasilania. Próba manipulacji w trakcie jazdy skończyła się wypadnięciem karty i zgubieniem Sad
Karta jest gdzieś w aucie ale nie do znalezienia Smile Muszę wiec zamówić nową. Zastanawiam się tez nad zmianą kamery na inną jeżeli są takie co wychwycą rejestracje jak wyżej. Polecacie coś?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Odpowiedz
(01-08-2019, 00:14:37)Grafii napisał(a): Panowie czy znacie kamerę która zapisuje czytelne tablice rejestracyjne przy ok 200-250 km/h? Przy mijance w okolicach 100km/h każdy, obraz z A129 jest kompletnie bezużyteczny.

Przykładowy filmik, zapis oryginalny z karty. Zobaczcie 30 sekundę. Nagranie jest ale co z tego? 2 baranów ale szczegółów zero.  
https://www.dropbox.com/s/agflqzxxyh1bal...F.MP4?dl=0

Czy masz cały czas włączone WiFi? Jakość nagrania jest bardzo słaba, stąd pytanie...

Lepszą czytelność tablic zapewni wyższa rozdzielczość - zobacz filmy które nakręcił @pizdys 

Ja sam swego czasu rozważałem dodatkową kamerę 4K do nagrywania tylko podczas jazdy, A129 zostawałyby na parkingu oraz jako 2CH i back-up podczas jazdy. Ostatecznie jednak zrezygnowałem z tego pomysłu.

Odpowiedz
Kamera A129 swietnie radzi sobie z lapaniem ostro tablic nawet i przy 300km/ ale sa pewne czynniki ktore kamerze to utrudniają:

Dziala niekorzystnie:
1) kamera jest bardzo nisko skierowana, to dobrze, ale zwroc uwage, ze 1/3 obrazu jest dla kamery czarna i probuje ona rekompensorac to doswietlajac obraz dluzej
2) szybkie zmiany swiatla padajace zdrzew: sensor kamery dostaje "blyski" ktore przechodza w cien, dla kamery latwiej jest doswietlic takie klatki dluzej.
3) duza szczegolowosc obrazu i szybkie zmiany obrazu:
To wyzwanie dla kamery utrzymac kompresje w takich warunkach, upewnij sie ze Bitrate jest w trybie High (niestety tu i tak polegnie wiekszosc kamer z bitrate ponizej 30mbps)
4) reflexy kokpitu na szybie: mieszaja sie one z obrazem

Co zrobic?
1) wylaczyc WDR
2) zmniejsz EV na poziom ujemny, -1, widac ze niebo przez cala droge jest przeswietlone, reczna korekcja duzo tu pomoze.
3) ustaw kamere lekko w gore, okolo 60% ponizej linii horyzontu
4) bitrate: HIGH

Zobacz ten moment, moj test kmery A129 z EV: -2
https://youtu.be/kTyAhxooigE?t=278

Test 2 tez EV: -2 (zwroc uwage ze warunki sa trudne, gdyz jest pochmurno)
https://youtu.be/XtdudFMzfE4?t=181
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym.
Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.
[Obrazek: untitlvdv.png]

Odpowiedz
(01-08-2019, 01:10:00)pizdys napisał(a): Co zrobic?
1) wylaczyc WDR
2) zmniejsz EV na poziom ujemny, -1, widac ze niebo przez cala droge jest przeswietlone, reczna korekcja duzo tu pomoze.
3) ustaw kamere lekko w gore, okolo 60% ponizej linii horyzontu
4) bitrate: HIGH
@pizdys jak zawsze obszernie wyjaśnił, ja dodam jeszcze 
5) wyłączyć WiFi

Odpowiedz
Zapomnialem o WiFi,
Prawda!

WiF faktycznie, zwieksza szumy i opoznia reakcje kamery.
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym.
Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.
[Obrazek: untitlvdv.png]

Odpowiedz
W ostateczności można spróbować jeszcze firmware modowane z większym bitrate zapisu.

Poszło mobilnie.
[Obrazek: bez2png_qsqharr.png]

Odpowiedz

Skocz do:

Browsing: 3 gości