Witaj! Logowanie Rejestracja

Ankieta: Czy jestes zadowolony z tej kamery?
TAK
NIE
Ciagle sie zastanawiam nad zakupem...
[Wyniki ankiety]

Uwaga: To jest publiczna ankieta, więc każdy może zobaczyć na co zagłosowano.
Ocena wątku:
  • 3 głosów - średnia: 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Viofo A129 [Sony Starvis IMX291 + Novatek NT96663]
Zawidłem się bo na yt porównania wychodziły dużo lepiej od tego co uzyskuje ja. Interesuje mnie czytelność tablic ta jest słaba, szczególnie w nocy w ruchu, oczekiwałem więcej na jakiejś podstawie.

https://photos.app.goo.gl/97BqwmyaFx5YsFH1A

Powerbank miał jeszcze 50% jak przyszedłem , kamera była cały czas włączona, ale nie nagrywała .

Piknięcia były podwójne, ciągle czyli brak  nagrywania, a nie zapisywanie po wykryciu wstrząsu .

7 minut pokazywała tak jak zaznaczone na foto. Ustawione 3min pętla w ustawieniach .

Wifi zawsze wyłączone , chyba że przeglądam

Kamer zamontowana tak aby lewy błotnik był widoczny bardziej . Zabieg celowy . W 119 była możliwość regulacji w poziomie a tutaj nie , więc tak zostanie .

Nie mam na celu żalenie się tylko rozwiązanie problemu bo już za mam już za sobą  przygody na parkingu i potrzebuje, aby kamera działała non-stop i miała dobra jakość w nocy dlatego postawiłem na viofo (1.6f, system noktowizji ) . Który soft jest w tej chwili najstabilniejszy ? 1.5 ?

Edit:

Kolejna noc, znowu nic się nie nagrało. Tym razem zostawiłem pod zasilaniem auta , aby wykluczyć problem z powerbankiem. Efekt można zobaczyć poniżej . Auto zostawione ok. 23 na parkingu , kamera nagrała 1h 15 minut z całej nocy czyli do 00:15. Rewelacja !! Proszę o pomoc. Robię restart ustawień,format karty .

https://photos.app.goo.gl/1LhG7y2ZKNS5h38n8

Odpowiedz
Nie ma i jeszcze długo nie będzie kamery, która będzie w stanie odczytać tablice w ruchu w nocy. Ba, nawet w dzień w wielu przypadkach jest to niemożliwe. Więcej na ten temat tutaj: https://www.wideorejestratory24.info/201...jnych.html

Zresztą @pizdys wiele razy na tym forum rozwijał ten temat.

Ja mam pytanie o kartę pamięci 64GB Pro Endurance - gdzie dokładnie ją kupiłeś?

Wysłane z mojego GM1903 przy użyciu Tapatalka
Dawid Lorenz

Wideorejestratory24.pl
Wideorejestratory.pl
Z kuponem AUTOWRZUTA forumowicze kupują taniej :-)

Odpowiedz
Nabyta w dużej sieci handlowej z elektroniką

Odpowiedz
Wyłącz wi-fi i zmień na 30 fps

Odpowiedz
@pele_, badzmy szczerzy, w warunkach jakie pokazales nawet ludzkie oko nie jest w stanie przeczyrac tablic. Nie oczekujmy cudow nie ma kamery ktora w nocy w ruchu przeczyta tablice, najblizej byla A119 na Beta HDR.

Wylacz WDR
Zmniejsz EV na -1
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym.
Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.
[Obrazek: untitlvdv.png]

Odpowiedz
Info na temat dzialania WDR w kamerach ktorych matryca nie ma WDR (czyli np. Viofo A129, A119 V3):

Czym jest wiec WDR kiedy sensor nie ma WDR w kamerach Viofo?

WDR w takich kamerach jest niczym innym jak manipulowaniem jasnoscia, kontrastem, wartosciami EV lub ISO.

na dzien 04/08/2019 w kamerach Viofo jest to jedynie podbijanie wartosci ISO ponad poziom matrycy.

nizej przyklad podbicia ISO z poziomu 6400 na 12800:

[Obrazek: dodwdr.jpg]

Z technicznego punktu widzenia gdy sensor nie wspiera WDR nie powinno w ogole w menu byc mozliwosci wlaczenia WDR (bo to wlasciwosc sensora decyduje o tej funkcji a nie oprogramowanie kamery), w kamerach Viofo opcja WDR jest widoczna z kilku powodow:

- domyslnie oprogramowanie procersora pokazuje w menu opcje WDR (pomimo ze sensor tego nie wspiera), w starszych kaemrach z novatekiem, mozna bylo spotkac opcje WDR- ktora byla zablokowana w pozycji ON (np DOD LS300W/LS400W/LS430W) w kamerach Viofo opcja WDR jest widoczna bo nie zostala ona zablokowana w zadnej pozycji.

[Obrazek: wdrqhq.jpg]

Gdzie zyski gdzie straty przy podbijaniu ISO?

Aby zrozumiec na jakie aspekty obrazu wplywa podbijanie ISO, warto zrozumiec czym jest ISO w kamerach z sensorem (a nie z filmem czulym na naswietlanie).

ISO w kamerach cyfrowych to podbijanie czulosci wszystkich pixeli matrycy, nie chodzi tu o wydluzenie czasu naswietlania klatek (EV) ale o aspekt wzmacniania sygnalu kazdego z pixeli matrycy, najlepiej mozna to sobie wyobrazic zwiekszaniem glosnosci w radiu (muzyka gra glosniej, ale i szumy sa glosniejsze), tym samym jest podbijanie ISO w kamerach cyfrowych, kazdy pixel jest po przez zastosowany procesor wzmacniany wraz z jego szumami.

Kazdy sensor ma pewna standardowa wartosc zalecanego max ISO przy jakim obraz jest czytelny oraz prawidlowo zachowana jest jego kolorystyka (dla IMX322 oraz IMX291 przy F/1.4 Przyjeto nie przekraczac wartosci ISO3200, w kamrach Viofo zdecydowanie podbicie siega wartosci wiekszej niz ISO12800 co ma swoje zalety oraz wady)

3 Aspekty wplywajace na jakosc obrazu oraz kalibracje oprogramowania:

[Obrazek: trojkat-fotoblogia-3a61b29120567,710,0,0,0.jpg]

Nizej pokazane sa roznice ISO (WDR ON) w kamerach Viofo:

[Obrazek: wdr2.jpg]

[Obrazek: wdr3udu.jpg]

[Obrazek: vlcsnalwl.jpg]

Jak widac sa zyski, ale zachowanie kolorystyki (kolor czarny praktycznie nie istnieje) jest mocno pozbawione realizmu, ilosc szumow jest znacznie wieksza, 

jakie ISO przynosi zalety oraz wady?:

Zalety:
+ przy relatywnie dobrym poziomie jasnosci (dobrze oswietlona droga w nocy), jasnosc tla jest podbita i detale uwidocznione
+ podbicie czulosci (wzmocnienie sygnalu) = bardziej jasne tablice w nocy (jak wyzej)

Wady:
- Przy slabym oswietleniu (bardzo ciemna droga, lub nieoswietlony parking), ilosc szumow jest znacznie wieksza
- kolor czasny nie istnieje, a dokladniej jest on "rozjasniony" kolorem fioletowym (wynika to z faktu przekroczenia zalecanej wartosci ISO matrycy przy ktorej swiatlo podczerwone pomimo filtra zaczyna byc widoczne i wzmacniane)
- poziom naswietlania klatek jest bez zmian (ostrosc w ruchu pozostaje taka sama jak z mniejszym poziomem ISO)

Czym jest w ogole WDR?

WDR nie jest funkcja zwiekszajaca czulosc matrycy, ale jej zakresu, WDR zwielsza dynamike swiatla (Dynamic Range) testy pokazujace czym jest WDR i w jakich momentach sie przyda sa tutaj:

Profesjonalne kamery CCTV kontra TOP "kamera samochodowa":

https://www.youtube.com/watch?v=g-YFZ6QoDSw

https://www.youtube.com/watch?v=gWqzJF9tOhw

Temat poswiecony WDR jest tutaj:
http://www.autowrzuta.pl/showthread.php?tid=5692

#viofowdr #wdrviofo #ISO
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym.

Odpowiedz
(01-08-2019, 12:52:53)pizdys napisał(a):
(01-08-2019, 08:51:01)Grafii napisał(a): 2. mam filtr polaryzacyjny ale działa on jak działa
Filtr dodaje +1 do czasu expozycji, wydluzajac czas naswietlenia klatek (rozmywajac wszystko w ruchu).
Sprawdz bez filtra na EV-1

A nie odejmuje przypadkiem? Filtr przyciemnia obraz.

Sprawdziłem i mam ustawienie:
Rozdzielczość 1080p+1080p
WDR wyłączony
Bitrate wysoki
WiFi wyłączone
Ekspozycja 0EV - zmieniłem teraz na -1EV i zobaczę jak będzie
Sprawdzę tez bez filtr polaryzacyjnego i dam znać za pare dni (czekam na nowa kartę).

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Odpowiedz
(04-08-2019, 23:37:19)Grafii napisał(a): A nie odejmuje przypadkiem? Filtr przyciemnia obraz.

Filtr przyciemnia obraz, a kamera straty rekompensuje dodajac okolo ~0.8EV (aby doswietlic przycielmniomy filtrem obraz).

Odpowiedz
(04-08-2019, 23:07:56)pizdys napisał(a): (...) Czym jest wiec WDR kiedy sensor nie ma WDR w kamerach Viofo?
WDR w takich kamerach jest niczym innym jak manipulowaniem jasnoscia, kontrastem, wartosciami EV lub ISO.
na dzien 04/08/2019 w kamerach Viofo jest to jedynie podbijanie wartosci ISO ponad poziom matrycy. (...)
SUPER jasno przedstawiłeś temat WDR - DZIĘKI !!!

Skoro WDR w A129 jest sztuczny i na siłę jest podbijana jasność oraz ISO ponad możliwości matrycy, to co by dało (wady/zalety) ustawienie na sztywno obsługiwane ISO matrycy na max ?
Nie zasuwam !    Prędkość zabija !    Włącz myślenie.
Nie skreślaj życia tak prędko !    Żyj i pozwól żyć innym !

Odpowiedz
Na sztywno nie moze byc bo jazda wymusza aktywne zmiany poziomow EV oraz ISO, np jedziemy w dzien i wjezdzamy do tunelu, wtedy kamera rekompensuje niedoswietlony obraz zwiekszajaz ISO oraz EV, kiedys w kamerach DOD na obrazie pokazywany byl aktualny poziom ISO:

https://youtu.be/U6fD8-Fg5Og

Odpowiedz
Miałem na myśli skutki ustawienia na sztywno, ale samego samego ISO (?)
Nie zasuwam !    Prędkość zabija !    Włącz myślenie.
Nie skreślaj życia tak prędko !    Żyj i pozwól żyć innym !

Odpowiedz

Skocz do:

Browsing: 3 gości