Liczba postów: 16
Liczba wątków: 2
Reputacja:
0
Witajcie, miał ktoś może podobny problem - kamera Viofo A 129 Plus duo - podłączona przez HK3 wprost do bezpieczników - kilka dni temu kamera przestała się uruchamiać (brak reakcji na ekranie, diody nie reagują, brak dźwięku). Po stronie samochodu raczej wszystko wygląda OK - bezpieczniki OK, podłączyłem kamerę pod kabel USB (niestety nie oryginalny od kamery i nie mam pewności czy powinna się na tym kablu uruchomić) ale też nie reaguje.
Da się takie kamery naprawiać? Kamera jest po gwarancji (mam ją nieco ponad 3 lata).
Liczba postów: 513
Liczba wątków: 5
Reputacja:
43
Kamerka potrzebuje sporo prądu i może nie ruszyć na słabym kablu czy ze słabym zasilaczem. Zacząłbym więc od sprawdzeni na innym, pewnym źródle zasilania.
Jeśli kamerka padła, to na pierwszy rzut oka wygląda to na usterkę kondensatorów. Kamerka jest rozbieralna więc jak najbardziej można je wymienić. Potrzebna są kondensatory na wymianę i umiejętność lutowania.
Można też poprosić o pomoc importera lub bezpośrednio producenta. W tym ostatnim przypadku zaproponują Ci zapewne odesłanie kamerki na płatną naprawę do serwisu w Niemczech lub wysłanie nowej kamerki za zniżkową opłatą. Ja w takiej sytuacji wybrałem ostatnią opcję. Za 60USD wysłano mi fabrycznie nową A129, same body kamery w foliowym zabezpieczeniu...