Witaj! Logowanie Rejestracja

Ocena wątku:
  • 3 głosów - średnia: 3.33
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kamery Samochodowe- podsumowanie oraz użyteczne informacje
(01-04-2018, 20:33:04)pizdys napisał(a): Na ebayu, amazonie jest takich kabli multum...
Na allegro nie widze, ale nie swiadczy to dobrze ani o poziomie portalu ani tym bardziej o sprzedajacym, w/g mnie jak ktos sprzedaje "kable" to powinien chociaz wiedziec co jest wazne i jakie parametry sa kluczowe... a nie "na pale" sprzedawac wszystko co sie tylko moze sprzedac... byle by bylo "ladne" :/

Wyglada, ze jak tylko z allegro szukasz to bedziesz musial pytania zadawac przed zakupem... lub szukac w specjalistycznych sklepach.

Albo ja jestem slepy albo nie widze takich kabli na ebay'u...sa micro USB, ale mini USB nie widze, a jak juz sa to nie sa to 20AWG, albo mniej niz 1,5metra maja :/ Chyba trzeba poszukac elektronika pasjonata, ktory zrobi taki kabel na zamowienie...

Odpowiedz
Wpisz na ebayu: usb mini 4meters 20awg
Jest tego sporo, do wyboru do koloru.

https://www.ebay.co.uk/itm/Power-Cable-2...NiHt9xtkjg
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym.
Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.
[Obrazek: untitlvdv.png]

Odpowiedz
(01-04-2018, 22:50:15)pizdys napisał(a): Wpisz na ebayu: usb mini 4meters 20awg
Jest tego sporo, do wyboru do koloru.

https://www.ebay.co.uk/itm/Power-Cable-2...NiHt9xtkjg

Niestety zaden o dlugosci powyzej 2 metrow nie jest mini USB :/ Musialbym kupic kabel micro USB potem dokupic adapter micro USB do mini USB...

Odpowiedz
[Obrazek: eva.jpg]

[Obrazek: cv2csc.jpg]

Nowy Procesor Ambarella 2-generacji CV2AQ !!!!
(premiera: marzec, 2018)

Zupelnie nowy bardzo zaawansowany procesor od Ambarella, wykonany w technologii 10nm,
oznacza, bardzo niski pobor mocy a w tym przypadku tez b.wysoka wydajnosc, 
chocby zdolnosc transferu 800MPx/sek niewatpliwie robi wrazenie, a dokladniej:

Procesor zdolny do nagrywania 4K@30FPS w HDR w 2kanalach lub 8-kamer po 2mpx, wraz z kodowaniem w H.265,

blokowo wyglada to tak:

[Obrazek: cs2ad.jpg]

info i specyfikacja dopobrania tutaj:

Kod:
http://trajano.webd.pl/pliki_aw/hardware_info/CV2-product-brief-automotive.pdf

[Obrazek: adsc.jpg]

Mozliwosci:
- CVflow processor with CNN/deep learning support (wsparcie glebokiego uczenia sie)
- 4Kp60/8MP AVC and HEVC(H.265) encoding with multi-stream support
- Multi-sensor support for 3-channel electronic mirror and 4-channel AVM systems, 
- multi-channel stereo sensing systems (up to 4 stereo pairs), and multi-imager IP cameras
- Quad-core 1.2-GHz ARM Cortex A53 with NEON DSP extensions and FPU
- Real-time hardware-accelerated 360-degree de-warping and Lens Distortion Correction (LDC) engine
- Multi-channel ISP with up to 800 MP/s input pixel rate
- Multi-exposure HDR and WDR processing
- LED flicker mitigation

w pelnej wersji tego procesora przewidziano wiele systemow typowo przeznaczonych dla pokazdow autonomicznych w tym:
- Traffic Sign Recognition (rozpoznawanie znakow)
- Traffic Light Assistance (rozpoznawanie wygnalizacji swietlnych)
- Lane Support Systems
- (Lane Departure Warning / Lane Keeping
- Assistance)
- Forward Collision Warning / Automatic
- Emergency Braking / Automatic Emergency
- Steering (Within lane) (kontrola kierownicy)
- Vulnerable Road User Protection (wysoka czulosc systemu dla ochrony kierowcy na drodze)
- High Beam Assistance
- Blind Spot Detection
- Parking Assistance
- Auto Parking
- Self Localization and Mapping
- Autonomous Driving

oczywiscie wiele z tych systemow w kamerze samochodowej nie jest wymagane to tez beda rozne wersje tego procesora (w niedostepnymi systemami) w roznych cenach do roznych zastosowan, 
juz teraz z 99.9% pewnosci mozna stwierdzic, ze reklamowana kamera Sony Safety Cocoon bazuje wlasnie na tym procesorze, jako, ze Sony i Ambarella nie od dzis tworza wspolnie wiele kamer i systemow, wiecej o mozliwosciach SONY Safety Cocoon tutaj
(polecam zobaczyc):

https://www.youtube.com/watch?v=BHqJ9tEwS9A

napewno nie bedzie to tani procesor, i napewno dla kamer bedzie to wersja mocno okrojona, ale sam fakt, ze jest on wykonany w 10um, oznacza, ze jest on jedynym procesorem ktory moze obrac obraz 4k na 2 kanaly i tym samym nie wymagac wyrafinowanego systemu chlodzenia (byc moze wytrzyma letnie upaly w samochodzie). 

Wiem co myslicie: czy to on bedzie w Blackvue DR900S?
Niestety watpie z kilku wzgledow:
- blackvue nie robil kamer na Ambarella, byla by to ich pierwsza kamera i nowe doswiadczenia (SDK Ambarella nie jest prosty)
- Procesor ukazal se w marcu 2018 , Blackvue mowilo o DR900S w listopadzie 2017, nawet jakby mieli wczesniejsze info od Ambarella to i tak fizycznie nie mogli zrobic nawet prototypu DR900S bo Ambarella nie udostepnila zadnej sztuki nikomu (po za Sony).
- DR900S ma miec Clouda, a po za Hisiliconem zadna kamera BV nie ma clouda, Thinkware od prawie roku robi Clouda w F800PRO i juz szczesciej slychac o rezygnacji i poddaniu sie niz o faktycznym claoudzie w tej kamerze.
- od premiery do projektu z zasady mija okolo 1rok, wyjatkiem jest SONY i bywalo tez XiaoYi (chyba z uwagi na ogromne fundusze i doswiadczenie), wiec jak nawet Blackvue zdecyduje sie zastosowac Ambarella to minie 1rok od dzisiaj + czas na tworzenie systemu cloud dla nowej platformy (kolejny - nie jest na 100% pewne, ze wytrzyma 4K z HDR + 1080p ale faktycznie ma on szanse ze tak bedzie, tylko czy BV jest zdolny do zastosowania nowego procesora? Watpie, ale bardzo na to licze, byc moze maja dzial "rozwojowy" i chocby to ze obiecali DR900S zmusi ich to do pracy i spelnienia swoich zapowiedzi (chyba bardziej nieoczekiwanych dla nich samych)

wiecej o DR900S tutaj:
http://autowrzuta.pl/showthread.php?tid=14237
http://autowrzuta.pl/showthread.php?tid=...#pid262558
http://www.autowrzuta.pl/showthread.php?...#pid262763
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym.

Odpowiedz
(25-02-2018, 15:02:36)pizdys napisał(a): [...] natezenie spada, a prad rosnie (<12V) [...]
W kwestii formalnej, bo trudno to inżynierowi czytać bez bólu  Big Grin  proszę te zdanie poprawić, bo nie wiadomo, co w końcu tu spada, a co rośnie. 
Przy okazji: FastCharge akurat znacznie przekracza nasz potrzebny jeden amper... o ile, to zależy od wersji FastCharge, ale powiedzmy, że to jest prąd 2A.
No i przy okazji: witam all, właśnie się zarejestrowałem  Cool  kupa fajnej wiedzy tu zebrana.

Odpowiedz
[Obrazek: image1850.png]

Novatek NT96683 

A co forumowicze Autowrzuta na taki news:
Nowy Novatek NT96683 z 4K (realne) + H.265 + Legendarna jakosc przetwarzania NTK?
Kamery z tym CPU sa juz robione!

wiecej:
Procesor byl zapowiadany tutaj:
http://autowrzuta.pl/showthread.php?tid=...#pid112230

Zdam relacje jak bede juz mial 100% potwierdzenie kamery samochodowej z tym CPU,
zobaczymy czy sie grzeje (co tez potwierdzi proces technologiczny), czy jakosc NTK nadal jest tak spektakularnie dobra jak obecnie np w A119, no i czy wreszcie karty exFAT dzialaja (bo to by byl wstyd gdyby nadal FAT32 byl domyslnym formatem)? Czy jest szansa na buforowany czasowo tryb parkingowy? No i czy matryce Starvis dzialaja prawidlowo?

Obecnie mozna spotkac ten CPU w kamerach sportowych DV560 szdome z oraz SJ8 PLUS, niestety ze stara matryca IMX117. Ale nowe lepsze konstrukcje sa w drodze!!!

[Obrazek: 68.jpg]
[Obrazek: 68wsw.jpg]

kilka testow:
https://www.youtube.com/watch?v=oXs-tVl_pvU
https://youtu.be/0sFXYb5U14Y?t=6m15s

na tle duzo drozszego Ambarella H22 nie wypada zle!

Jest wiec szansa dla Viofo, ktore jak wiemy bylo oddane firmie Novatek (i tez ograniczone min: do 2K z h.264).

Teraz widzac nowgo NTK96683 drzwi na 4K + H.265 otwieraja sie szeroko i tutaj Viofo moze kontynuowac "dobra passe" i strach pomyslec jakich kamer mozna sie spodziewac do konca roku od Viofo (swieta to termin przed ktorym wielu producentow chce zyskac $$$ jak najwiecej i tutaj Viofo moze zrobic "armate").

Oczywiscie nie tylko Viofo ma dostep do NT96683, ale tylko Viofo robi kamery tanie i dobre, 
wiec napewno wielu oczekuje od nich kontynuacji linii kamer.

ps. Jak ktorys z dystrybutporow Viofo ma jakies "newsy" na temat nadchodzacych kamer Viofo opartych o NT96683 to napewno rozpalicie forum do "bialosci" Wink a wielu wstrzyma sie z "rozbijaniem" skarbonki do swiat? Wink

No zobaczymy co tez konkurencja pokaze, bo ewidentnie od pewnego czasu wiekszosc spi...

Odpowiedz
@pizdys jeszcze nigdy tak szybko nie wymieniałem sprzętu z którego jestem zadowolony. HahahahahaBig Grin
W tym roku już raz zmieniłem z A119S na A129Duo, jak wyjdzie coś w Dualu na tym procesorze to znów zmienię. Szczególnie że zapowiada się 4k i H.265, to duży krok w przód. może będzie dobry prezent dla mnie pod choinkę Tongue
Mylić się jest rzeczą ludzką, więc popraw mnie jeśli się mylę Tongue

Było: Eyes Tongue
Było: A119S GPS + Evo128GB + Graphene
Jest: A129Duo GPS + Evo256GB + Graphene

Odpowiedz
haha, no takie czasy, warto miec na uwadze, ze producentom nie na reke klenci ktorzy kupuja kamere lub TV i nie wymieniaja go przez nastepne 10lat... musza czyms zachecac nowych ale tez starych "wyjadaczy" Big Grin
Napewno klent ktory "zaufal" danej marce i nadal wymienia sprzet produkowany przez tego samego producenta to "zloty" klient Wink

innym jest ze ciezko "odejsc" od Dyktatora Viofo Big Grin hahahah
Padles ofiara dyktatora!

Odpowiedz
(07-09-2018, 15:56:05)pizdys napisał(a): haha, no takie czasy, warto miec na uwadze, ze producentom nie na reke klenci ktorzy kupuja kamere lub TV i nie wymieniaja go przez nastepne 10lat... musza czyms zachecac nowych ale tez starych "wyjadaczy" Big Grin
Napewno klent ktory "zaufal" danej marce i nadal wymienia sprzet produkowany przez tego samego producenta to "zloty" klient Wink

innym jest ze ciezko "odejsc" od Dyktatora Viofo Big Grin hahahah
Padles ofiara dyktatora!

No padłem, padłemTongue Ale lepiej tak niż płacić i godzić się na kompromisy jak w wielu innych sprzętach. Tu przynajmniej jestem mega zadowolony z ceny i działania.

Odpowiedz
Z ta cena to sa rozne zdania. Spotkalem sie ze stwierdzeniem ze wada a129 duo jest jego cena Wink oby tylko takie wady mialy kamery

Odpowiedz
(07-09-2018, 19:04:52)luk4as napisał(a): Z ta cena to sa rozne zdania. Spotkalem sie ze stwierdzeniem  ze wada a129 duo jest jego cena Wink oby tylko takie wady mialy kamery

Oczywiście cena jest wysoka na tle innych modeli Viofo. Ale na tle konkurencji jest znacząco niższa oferując lepsze parametry obrazu. To kwestia wyboru i zasobności portfelaSmile

Jako przykład doskonałego sprzętu którego wadą jest cena z pewnością jest Cellink, o którym myślę już pół roku i szkoda mi kasy.

Wysłane z mojego Unknown przy użyciu Tapatalka

Odpowiedz

Skocz do:

Browsing: 2 gości