Test długości działania wideorejestratora Viofo A129G DUO
zasilanego przez
Cellink NEO9 + Cellink EXTENDED (15600 mAh)
Dzisiaj zakończyłem test, który rozpoczął się w niedzielę 23 września 2018 roku o godz 17:54.
Dla przypomnienia:
Kamera ustawiona na działanie trybu parkingowego Low-Bitrate uruchamianego po włączeniu silnika.
GPS włączony.
WiFi wyłączone.
Nagrywanie audio włączone.
WDR wyłączony.
Wykrywanie ruchu wyłączone.
G-Sensor włączony (czułość średnia).
Bitrate najlepsza jakość.
Dźwięki wyłączone.
Ekran wyłączany po 3 sek.
Przy 100% naładowania, aplikacja pokazywała, że będzie działać 68 godz 14 min, czyli powinno teoretycznie wystarczyć do środy 26.09.2018 godz. 13:08.
Po pełnym naładowaniu został odłączony fizycznie przewód zasilający, ale z powodu mojej nieświadomości, nie zadziałał tryb parkingowy jak sobie założyłem, a chciałem, żeby pomimo odłączonego zasilania, kamera przechodziła w LB przy wyłączeniu silnika. Zielony przewód ACC miałem cały czas podłączony, ale z powodu odłączenia zasilania, nie było już masy i obwód nie mógł się zamknąć. Skutkiem tego wszystkie nagrania zapisały się w LB, bez względu na to, czy jeździłem, czy nie. Ale z drugiej strony, to chyba lepiej, bo została zasymulowana sytuacja, jakby auto stało cały czas na parkingu.
W międzyczasie kontrolowałem kilkukrotnie stan rozładowania, czego skutki można zobaczyć poniżej.
To samo rozpisane w tabelce:
Odczytałem pliki na karcie i efektem jest ciągłość nagrań pełnych plików 10-cio minutowych, które kończą się w dniu 26.09.2018 o godz. 15:03.
Test długości działania wyniósł:
69 godzin 9 minut
Po tym czasie występują jeszcze pliki z nagraniami, ale nie są one już pewne, tzn. dają się odczytać bez problemu, ale widać, że kamera z powodu słabego zasilania z baterii, urywała nagrania i wznawiała je, co widać na poniższym obrazku (najstarsze na dole).
Zauważyć można jeszcze, że te końcowe pliki mają zmienny bitrate, jak by raz nagrywały w trybie LB, a raz w normalnym trybie jazdy.
Na koniec dodam, że nagrywanie odbywało się z wykorzystaniem karty pamięci SAMSUNG EVO (pomarańczowa) micro SDXC 128GB U3. W obecnej chwili najstarsze nagranie jest z 25.09 godz. 13:33 (wcześniejsze zostały już nadpisane), a ostatnie nagranie z 26.09 godz. 15:03 + 10 minut nagrań niepełnych.
Zanim kamera Viofo A128G DUO zacznie nadpisywać najstarsze pliki na karcie 128 GB minie
25 godzin i 30 minut
w trybie parkingowym Low-Bitrate.
Koniec.